Beletweyne-Flooding-01

Stiftelsen Yme samarbeider med det norske utenriksdepartementet for å avverge den humanitære katastrofen som truer Somalia. Flom, flyktninger og Al Shabaab stiller landet overfor store utfordringer.

 

– Katastrofene står i kø i Somalia, sier Geir Helge Ommundsen, daglig leder i Stiftelsen Yme.

– El Niño er et værfenomen som kan forårsake både flom og tørke. Videre kan en strøm av returnerte flyktninger fra Yemen og Kenya bli årsak til store sosiale konflikter og utløse humanitære behov. Oppi det hele har man trusselen fra Al Shabaab.

Yme er nå med å legge til rette så Somalia skal kunne ta hånd om den økende flyktningestrømmen. Ommundsen påpeker at flomsikring og reparasjon av vanningskanaler er ekstremt viktig for å hindre store oversvømmelser og for å få i gang produksjonen av mat. Befolkningen må dessuten sikres rent drikkevann.

DSC00286-web

Mennesker på flukt fra vannmassene i Beletweyn som ligger langs elven Shabelle

 

UDs vannpartner

Forrige uke hadde daglig leder Geir Helge Ommundsen møte med seksjonen for humanitære spørsmål i Utenriksdepartementet. På møtet deltok også miljøavdelingen i UD.

– Det er med stor glede vi har fått vite at departementet ønsker å styrke samarbeidet med Yme når det gjelder vann i Somalia. I tillegg til å fortsette den svært viktige innsatsen med å bore brønner for å skaffe drikkevann, skal Yme satse enda mer på flomvern og reperasjon av vanningskanaler for kunstig vanning av kulturplanter.

Geir Arne Schei ved UDs seksjon for humanitære spørsmål, sier at vann er ett av tre fokusområder Norge har i Somalia.

– I den forbindelse er Yme en sentral partner. Stiftelsens arbeid er blitt evaluert både i 2011 og 2015, og Yme kommer svært godt ut, sier Schei.

DSC00348-web

Sammen med lokal partner startet Yme flomsikringsarbeid rundt byen Beletweyn i 2014

 

Viktig innsats

Yme skal høsten 2015 foreta en større geografisk kartlegging av elven Shabelle som går gjennom store deler av Somalia. Tidligere i år samlet og katalogiserte Yme alle tilgjengelige dokumenter om elven og området omkring i samarbeid med Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) i Nairobi. Den er viktig i arbeidet med flomsikring.

I 2014 rehabiliterte Yme flere gamle kanaler i byen Beletweyn.

– Å hindre flom fra den store elven Shabelle, som flommer over hvert år, er noe vi ønsker å jobbe med nå, sier daglig leder i Yme, Geir Ommundsen.

– Vi må få kontroll på flomvannet og sørge for gode vanning for jordbrukerne langs Shabelle-elven. Dette området blir ekstremt viktig for å sikre matvareproduksjon for befolkningen og strømmen av returnerte flyktninger. Jorden her er dårlig og det vil også være et stort behov for gjødsel for å få opp jordkvaliteten, sier Ommundsen.

Miljøavdelingen i UD var også tilstede på møtet og uttrykte stor bekymring for værfenomenet En Niño som i år er fryktet å bli hardere enn noen gang, og kan forårsake både flom og tørke i Somalia.

floodprotection

En av flomvernsbroene som ble rehabilitert i Beletweyn i 2014.

 

 

 

 

English