hilmo

I den stekende solen midt på dagen en søndag i mars 2016, står en kø av mennesker oppstilt ved den lokale vannposten i Hilmo i staten Galmudug i Somalia.  Det er esler og vogner, kameler og vannkanner. Folk har gått langt til fots for å hente trygt drikkevann hjem til familien sin.

En brokete og støvete forsamlingen med mennesker, omgitt av tørt gress og noen få trær, har samlet seg rundt den grunne håndgravde brønnen. Alt og alle, inkludert den endeløse brennende sanden under føttene deres står der i kontrast til den knallblå, skyfrie himmelen.

Saltholdig og forurenset vann

Mohammed Ali er far til seks, og kommer hit hver dag for å hente vann. Vann som er altfor salt og som er forurenset. Det eneste vannet tilgjengelig som han kan ta med hjem til familien.

–Folk venter i timevis i kø. Hvis noen prøver å snike i køen, kan det bryte ut voldsomme kamper, forteller han.

2000 mennesker hver dag til ny brønn

Mai 2016. Mellom sand og himmel står nå landsbyboerne i Hilmo i kø like utenfor den nye vannhullet nylig boret av Yme/GSA /NorSom med støtte fra Utenriksdepartementet i Norge. Hit kommer det 2000 mennesker hver dag for å hente vann.

Nå kan Mohammed fortelle at han venter mindre enn to minutter før det er hans tur i springen.

–Konfliktene rundt vannhullet har avtatt. Det er mindre konkurranse fordi det er mer vann tilgjengelig. Vannet er rent. Det er også separate kraner for mennesker og dyr, så det er mindre risiko for sykdom, sier Mohammed.

–Endelig har vi rent drikkevann i landsbyen, sier Mohammed, som leder vannkomiteen i Hilmo.

hilmo3

Brønnen på 79 meter ble bort 500 meter fra landsbyen. Vann til boringen ble fraktet fra nærmeste vannkilde som er 45 km unna. Boreselskapet Salsabil Water er eid av Yme, GSA og NorSom.

hilmobronn

Generator- og lagerrom

hilmowatertower

Høydebassenget er 25 meter høyt og på 40 kubikk

Vann gir liv

Ingen tilgang til vann, får en hel del negative konsekvenser, kan hydrolog i GSA, Nasr Hamid fortelle:

–Vann er liv. I Somalia er vi spesielt utsatt fordi vi er truet av alvorlig landforringelse, forørkning, og væpnet konflikt. Vann er mangelvare. Konsekvensene er mange og kostbare. Folk sulter fordi de ikke har vann til matlaging og man får underernæring i befolkningen. Mange mennesker sliter med øyesykdommer, som kunne ha vært unngått dersom de hadde hatt rent vann. Så har man de virkelig farlige og dødelige konsekvensene med diarésykdommer som kolera, sier han.

Stress og konflikter

Ahmed, en av Ymes hydrologer, sjekker vannstanden på de grunne brønnene i landsbyen Hilmo.

–På et sted hvor det ikke finnes vann, har ikke mennesker noe livsgrunnlag,  sier han, og fortsetter: Kvinner gå veldig lange avstander for å finne vann, noen ganger seks eller sju timer i stekende sol. Dette går utover både helsen deres samt påvirker familielivene deres på en negativ måte.

–Et sted som ikke har vann har heller ikke matvarer, fortsetter han. Folket mangler midler til å plante grønnsaker for å supplere kostholdet sitt, og de blir fysisk svake. Når det gjelder Somalia, så er mangel på vann en kilde til stress og konflikter både mellom nomadesamfunn og mellom naboer i landsbyene. Det er nok å se at naboen din har funnet en måte å få en eller to bøtter med vann på, og du ikke har noen, så er konflikten i gang. Mangel på vann nører opp under konflikter hele tiden, sier den dyktige hydrologen.

Regnvannet går tapt

–Yme og partnere med støtte fra norske UD, samarbeider med lokalsamfunn og med de somaliske styresmaktene om å gi rent vann til tørkerammede områder i Somalia, sier Ahmed. De bygger kostnadseffektive vannanlegg. I regntiden, får Galmudug mye regn, men alt dette vannet går tapt. Så, hvis vi har mekanismer for å samle regnvann for så å bruke det i tørketiden, ville det være mye bedre, sier Ahmed.

Nasr sier Yme/GSA/NorSom ser på andre former for oppsamling av regnvann enn tradisjonelle overflatedammer. Han legger til at partnerne også vil se nærmere på å bruke solenergi til brønnpumpene i stedet for kostbare dieselgeneratorer som er vanlig i dag.

Folk ber om hjelp

–Vann kan være liv, sier Nasr, men det er mange hindringer som står i veien for det. Behovene er enorme. Hver dag kommer folk til vårt kontor i Galkacyo og ber om noe relatert til vann. De kan reise mer enn 200 kilometer, under den varme solen på dårlige veier. De ser på deg, der på kontoret, og forventer at du skal gi dem svar på sine problemer, men ofte må du fortelle dem at vi har ikke midler til å gjøre noe, sier han oppgitt.

Yme/GSA/NorSom er i dag en av svært få organisasjoner som implementerer vannprosjekter i Sentral-Somalia. Siden økonomisk støtte til dette viktige arbeidet er knapp, har mange organisasjoner satt sine programmer på pause. Utfordringene er kostnadsrelatert. Fordi grunnvannet i store deler av Galmudug regionen ligger så dypt, er kostnaden for boringen høy. I tillegg har man hydrogeologiske undersøkelser som må fullføres før boring kan starte.

–Hvis du borer uten å gjennomføre disse undersøkelsene, vil du mest sannsynlig bruke masse penger uten å få vann, sier Nasr. Og så er det miljøet. FAO-Somalia (SWALIM) rapporterer at Somalia står overfor viktige miljøutfordringer, blant annet alvorlige landforringelse, avskoging, forørkning som er ringvirkninger av klimaendringene. Partnerskapet Yme/GSA/NorSom har jobbet i sør-sentrale Somalia siden 2006, og føler fortsatt forpliktelse til å ledsage det somaliske folk mot fred, stabilitet og vekst. Vann må flyte gjennom alle disse tiltakene, avslutter hydrogeologen.

1476432_3668215921300_582857503_n

Nasr Hamid, hydrolog for Yme/GSA/Norsom

skjermbilde

Hilmo ligger i et av de tørreste områdene i Somalia

 

 

English