DSC_0106

Ymes nybygde yrkesskole i Mosambik åpnet dørene i fjor høst. 45 engasjerte elever har startet undervisningen. Om kort tid vil de gå fra å være elever til å bli fagfolk og tilby sine tjenester som snekkere, rørleggere og murere.

Elevene ved skolen får nå en mulighet til å livnære seg selv og sine nærmeste og samtidig bidra til en positiv utvikling i Mosambik.

Den langvarige borgerkrigen satte sine tydelige spor på infrastrukturen i landet. Med få fagfolk er det et skrikende behov for utdanningen som Yme og vår partnerorganisasjon FDC tilbyr i Vilankulos.

– Nå kan jeg tjene til livets opphold. Jeg kan brødfø en familie og jeg kan hjelpe til å bygge opp landet mitt, sier en av elevene.

Pensumet, lærerplanene og metodikken Yme bruker ved yrkesskolen har blitt utviklet i Sør Afrika. Lærerne i Mosambik har også blitt lært opp av sørafrikanske fagfolk.

For Yme er det viktig å ikke bare sørge for en kvalitetsutdanning til studentene. Vi ønsker også at utdanningen kan være med å myndiggjøre dem og gi dem håp. Ungdommene skal oppleve at når de avslutter yrkesutdanningen har de «blitt noe.»

Prosjektleder Dani Esterhuyse, som har fulgt elevene det siste året, sier at det er fantastisk å se ungdommer som har mistet livsgnisten trekke på seg overallen første skoledag.

— De ser på klassekameratene og retter ryggen. Arbeidsuniformen forandrer dem. Når de så får utlevert en verktøykasse og blir fortalt at alle disse verktøyene skal de lære å bruke skapes håpet, sier Esterhuyse.

— Det er spennende og givende å være tilstede den dagen de får vitnesbyrdet etter endt utdanning. Å se alle ansiktene som lyser av glede og håp er en utrolig opplevelse, sier Esterhuyse med et stolt smil om munnen.

Første kull med murere, rørleggere og flisleggere

Første kull med murere, rørleggere og flisleggere

norway