Byen Cabinda teller ca 150 000 innbyggere , men det er likevel ingen større kontorer og bedrifter som ligger der. Byen ligger ved en bukt som er rudimentær og de ​​større skipene losser sine varer i mindre båter på ankringsplassen. Noen mennesker jobber her, men man kan i stor grad lure på hva folk lever av. Statsansatte tjener fra 18 til 50 dollar i måneden. Kostnadsnivået for de fleste varer, unntatt bensin, er like høy som i Europa. Fordi det er umulig for en tjenestemann å overleve på denne lønnen, må de fleste mennesker ha en ekstra jobb, eller få sine inntekter fra andre kilder . Det er derfor et vesentlig parallell økonomi som er uoversiktlig. Arbeidsledigheten blir dermed et definisjonsspørsmål, men etter vår vurdering er den trolig enorm. De store oljeselskapene Chevron, Sonangol etc lever sine liv helt isolert fra resten av befolkningen. De tilbyr gjerne sine angolanske ansatte gode helsetjenester, og noen av produktene fra butikken deres finner veien til det lokale markedet, men bortsett fra det lever de på en annen planet .

Det er bare noen få andre utenlandske selskaper med unntak av oljeselskapene: noen portugisiske banker, noen importselskaper (blant annet en et dansk selskap), et portugisisk hotell og noen restauranter. Man har tidligere importert mye via Pointe Noire i Kongo, og det fikk direkte konsekvenser når grensene ble stengt i oktober på grunn av krig . Det ble umiddelbart umulig å få mat i restaurantene.

Kriminalitet er ikke et stort samfunnsproblem, og Cabinda har fortsatt en liten byatmosfære. Rengjøring av gatene er utrolig god, spesielt i forhold til Luanda. En potensiell miljøtrussel er offshore oljeutvinning, men for tiden synes ikke dette å være den største bekymringen. Det planlegges å starte oljeutvinning på land i nær fremtid. Til nå har 16 oljerigger pumpet oljen rett inn ventende tankskip.

Når det gjelder vannprosjektet er det overhode ingen grunn til at Yme ikke bør handle nå. Vi kunne bevege oss fritt i de sørlige delene av provinsen, og vi ble godkjent av FLEC. Støtten fra Municipio de Cabinda og administratoren Cuhna er også meget bra.

English