10811558_10152402703541472_43620499_n

Nå sitter jeg på nytt i bilen og skriver på bloggen. Det har vært en intens uke meg arbeid fra 7 om morgenen til 5 – 6 om kvelden. Annenhver dag ble vi avbrutt av troperegn i totiden på ettermiddagen. Det varte inntil et par timers tid.

Arbeidet vi holder på med har tatt lengre tid enn det vi håpet. En av grunnene til det, er at vi har drevet opplæring mens vi arbeidet. Da er det viktig at de som skal lære selv får gjøre jobben, ikke bare stå å se på og høre på forklaringer.

Klart for montering av solcellepaneler i Bene.

Klart for montering av solcellepaneler i Bene.

Dette med solenergi er nytt, så nå må vi ta alt fra grunnen av. Et par av arbeiderne våre er svært dyktige og lærer fort. Med de fire første panelene viste jeg hvordan det skulle gjøres, med de fire følgene panelene gjorde de jobben helt på egen hånd.

I går skulle den soldrevne pumpen monteres. 8 av 20 paneler ble satt opp og pumpen ble montert med elektrisk ledning med kobling som tåler å stå konstant i vann, wire for å sikre pumpen hvis løfterøret skulle glippe blir montert sammen med 60 m med løfterøret. Brønnen er 75m dyp. Vannet står på 45m. Vi plasserer altså pumpen 25m under vannoverflaten.

Jeg gledet meg til å se vannet strømme med kraft fra solpanelene!

En av de fem faste på teamet er ivrig, men han kommer ofte på «gode» ideer. Da lytter han ikke så mye, og setter i gang med stor glede i arbeidet. Dessverre blir det mange ganger helt feil.

Det skjedde i går. Akkurat da vi skulle senke ned pumpen klarte han å ødelegge det elektriske koblingspunktet til pumpen. Nå var gode råd dyre. Vi hadde bare ett slikt koblingspunkt med oss, så nå blir det å montere pumpen etter helgen. Det var veldig frustrerende at et øyeblikks uoppmerksomhet skulle føre til noe slikt. Imidlertid er der jo slik vi lærer ved å gjøre feil.

10811558_10152402703541472_43620499_n

I Brazzaville skal vi ha møter med UNICEF og med statlige myndigheter om samarbeid om brønnboring og vannprosjektet. Samtidig skaffer vi nye deler til pumpen. På mandag eller tirsdag starter arbeidet med Seljordbrønnen ved Mbouambe Lefini.

Ettersom jeg ble syk og lå til sengs i en uke med malaria, har jeg forlenget oppholdet i Kongo med 10 dager i håp om å få flere prosjekter ferdig.

Nå skal det bli godt å komme til «byen» og få vasket litt klær og få skikkelig mat. Livet i bushen er ganske enkelt!

Du kan støtte dette prosjektet ved å gi en gave her.

Geir blogg i pirogg

English