DSC_1019-1781

Hjelpeorganisasjonen Yme på Vegårshei får 2,1 millioner kroner fra FN til sitt arbeid med brønner i Somalia. Området de skal bore etter vann i, er rammet av tørke, borgerkrig og terroristorganisasjonen al-Shabaab.

Tekst: Inger  Stavelin (Fra Agderposten 21.03.2015)

Yme er en norsk humanitær stiftelse som har spesialisert seg på fagområdene vann, sanitær og yrkesutdanning. De holder til på Ubergsmoen på Vegårshei, og har jobbet med vann og sanitær i Somalia siden 2006.

Nå har FN -organisasjonen OCHA gitt dem 250 000 dollar, eller drøyt 2,1 millioner kroner til å bore en 300 meter dyp brønn, bygge latriner og gi befolkningen opplæring i hygiene.

Som å vinne i lotto

– OCHA (FNs sentrale humanitære samordningsenhet – Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) har med øyeblikkelig hjelp og kriser å gjøre. Nå prioriteres pengene de får fra medlemslandene veldig hardt, fordi mange land nå velger å gjøre som Norge – og bruke pengene til flyktninger i eget land. Så for den byen i Sentral-Somalia som skal få den nye brønnen, er det som å vinne i lotto, sier Thore-Andre Thorsen, Ymes programansvarlig for Somalia.

camels-web

NOMADER: Mange av dem som skal nyte godt av den nye brønnen, er nomader som kommer innom for å gi dyr – og mennesker – påfyll.

Byen heter Mazaas, har rundt 1000 innbyggere, men besøkes også av nomader. Thorsen regner derfor med at 8 000-10 000 mennesker vil få glede av brønnen. Området er hardt rammet av både tørke og borgerkrig, og nå er det ekstra vanskelig for internasjonale hjelpeorganisasjoner å komme inn dit. Det skyldes at den militante organisasjonen al-Shabaab er i området, sier Thorsen.

Bare lokale slipper inn

I følge Wikipedia anses al-Shabaab som en terroristbevegelse av både vestlige etterretningsorganisasjoner, blant annet Politiets sikkerhetstjeneste i Norge, og av USA
– Det er bare organisasjoner som har et lokalt nettverk som kommer inn her. Yme har jobbet i Sentral-Somalia i mer enn 10 år, og er en av de få hjelpeorganisasjonene som kan operere der, forteller Thorsen.
Det kan de fordi de har en anerkjent og dyktig lokal organisasjon som partner.

Kjenner klankonfliktene

– Det er flinke, lokale folk som kjenner kulturen og klankonfliktene. Det arbeidet vi har gjort sammen i mange år, og den gjensidige tilliten som er skapt i lokalsamfunnene er grunnen til at vi kan jobbe der, sier Thorsen.

Yme gjør avtaler om bruken av brønnene, slik at de kommer hele samfunnet til gode når de trekker seg ut.

– Opplever dere at kjeltringer av noe slag har overtatt brønnene deres har stått bak?
– Nei, bank i bordet, heldigvis har vi ikke det. Vi gjør en veldig grundig jobb med å få lokalsamfunnet med i prosjektet før vi får i gang, sier Thorsen.

17 DSC_5055

BRØNN: Yme har vært involvert i brønnboring i Sentra-Somalia i 10 år, og har nå erfaring fra 50 brønner. Organisasjonen har lokale samarbeidspartnere i området, noe som er med på å skape tillit.

Penger til vedlikehold

– De som har husdyr, betaler for vannet, mens vann til mennesker er gratis. Det er betalingen fra bøndene som gir penger til vedlikehold av brønnanleggene. Gjennom 10 år har Yme boret 50 brønner og brukt 200 millioner kroner i Somalia, forteller Thorsen.

Rent vann reduserer sykdom og magetrøbbel, gir kvinner og barn tid til skole i stedet for å gå langt av sted for å hente vann, og gir bønder muligheter både til å drive husdyrhold og jordbruk. Det igjen gir fart i samfunnet og behov for butikker og håndverkere.

Thorsen anslår konsekvensene av 50 brønner til kloss på 15 000 arbeidsplasser. Dessuten reduserer tilgang på vann flyktningestrømmen:
– Nå søker folk til de områdene som har fått rent vann, i stedet for å flykte til Kenya når tørken kommer, sier Thorsen.
Han forteller at Ymes inntekter varierer fra år til år, men anslår gjennomsnittsomsetningen til 20 millioner kroner i året. Pengene kommer både fra FN, den norske staten og gaver fra barn og voksne.

Ymes engasjement i Somalia fra 2006 til 2010 ble evaulert av Nordic Consulting Group, Intermedia NCG og SIMAD. De fant blant annet disse konsekvensene av Ymes arbeid med brønner:

  • Mindre sykdom som ellers kommer fra forurenset vann
  • Folk flyttet tilbake til hjemsteder der det var nye borehull og brønner
  • Bønder, særlig de med husdyr, fikk bedre levekår. Husdyr er en hovedinntektskilde i Somalia.
  • Selve prosessen med å gjennomføre brønnprosjektene skapte samarbeid i lokalmiljøene. Det ses å som en egen verdi i et land som har vært sterkt preget av konflikter og borgerkrig i mange år.

Du kan lese hele rapporten her

DSC_6405

VANNBORING: FN ser på Yme som en av veldig få hjelpeorganisasjoner som er i stand til å operere i Sentral-Somalia. Foreløpig har de boret 50 brønner, og ofte må de 300 meter ned før de finner rent vann.

English